Photo: Pascal Perich
Photo: Pascal Perich

Pulitzerprisen i Fiktion 2023 - Hernan Diaz "Tillid"

10.05.23
Pulitzerprisen for bedste fiktion i 2023 er valgt og det blev den argentinske forfatter Hernan Diaz som løb med prisen for romanen "Tillid"
GennemseGennemse
  • Bog

Tillid

Af Hernan Diaz (f. 1973) (2022)
Stort anlagt og sofistikeret roman om rigdom, magt og ægteskab. Den er fortalt i fire dele og leger med narrativer, o...
Læs mere

Om "Tillid" af Hernan Diaz
Romanen er en labyrintisk og kompleks fortælling om virkelighed, manipulation, kapitalisme, magt og moral. 
Romanen foregår i det turbulente New York i 1920erne og fortælles af fire enestående stemmer. Hvert nyt afsnit overrasker læseren og kaster nyt lys over handlingen. 
To af disse "hovedpersoner" er Benjamin and Helen. Han er succesfuld børsmøgler på Wall Street, hun datter af et par excentriske aristokrater.End ikke børskrakket i 1929, hvor alle andre gik fallit, påvirkede den sky forretningsmand fra Upper East Side på Manhattan, New York, hvor han bor i en skyskraber med den lige så introverte hustru.  De lever sammen på toppen samfundet men hvad har det kostet at nå denne position? Personerne er modelleret over finansfyrster som Andrew Carnegie, der i 1920' erne akkumulerede enorme formuer. 
Romanen, der strækker  sig over mere end et århundrede, er en gåde i et mysterium - og man skal næppe tage titlen for pålydende - for hvis der er noget, der kendetegner historien, så er det mistillid og en manipulerende og utroværdig fortæller. Historien fortælles fra flere positioner og den samme historie udfolder sig således vidt forskelligt afhængig af fortælleren. Diaz demonstrerer hermed, at det er afgørende, hvordan en historie fortælles og han viser, at vores opfattelse af den faktuelle virkelighed altid er påvirket af fiktioner og fortolkninger.
 
'Tillid' handler om kapitalens indvirken på samfundet, den handler om magtens strukturer og den handler især om de mennesker, som har magt. Men den handler også om hvordan historien skrives, og hvem der har magt til at fortælle historien. 

 

I dette personlige interview reflekterer forfatteren på sit forhold til læsning, skriveprocessen og sproget.

Læs mere

Pulitzerprisen
Pulitzerprisen er en af de mest prestigefyldte priser i USA.
Pulitzerprisen i fiktion hylder årligt romaner, noveller, digte og dramatik af amerikanske forfattere. Prisen er tidligere tildelt forfattere som Colson Whitehead, Jennifer Egan, Anthony Doerr, Jhumpa Lahiri og Marilynne Robinson.  

Det er en amerikansk journalistik-, litteratur- og musikpris, der uddeles årligt. Prisen, der administreres af Columbia University i New York City, blev grundlagt af den ungarsk-amerikanske journalist og avisudgiver Joseph Pulitzer og blev første gang uddelt i 1917.
Læs mere her: The Pulitzer Prizes