Anbefaling: Jeppe på Bjerget af Ludvig Holberg
- en aktuel klassiker
Af Jarl
Ludvig Holbergs klassiker er igen aktuel - nu både i en ny og allerede udsolgt opsætning på Det Kongelige Teater samt en kommende nyfortolkning på Aarhus Teater. Så der er al mulig grund til at kaste sig over den mere end 300 år gamle, men stadig aktuelle fortælling.
Her på siden kan du finde stykket i forskellige udgaver.
"Jeppe på Bjerget" er et af det allerhyppigst opførte men også højt elskede stykker dansk dramatik.
Komediens plot er velkendt:
Jeppe, den fattige, let enfoldige fæstebonde er tidligere soldat og hører til på bunden af samfundet. Jeppes hustru, Nille, skildres som en skrapsagt, der også gør hvad hun kan, for at ydmyge Jeppe med prygl, hån og en affære med den lokale degn. Jeppe "troer virkelig, at hun er Søskende Barn til Lucifer".
Dramaet foregår i et klassesamfund, som dagligt udsætter Jeppe for ydmygelser og plagerier og derfor er han også et nemt offer, da den lokale baron og spøgefugl mangler et offer til en practical joke.
Holberg lader hustruen Nille åbne i 1. scene med en lang monolog hvor Jeppe beskrives som en doven slyngel. Så er fronterne trukket op og skuespillet kan over 5 akter gennemspille den komedie som baronen og hans mænd står bag. De finder nemlig Jeppe sanseløst beruset og tager ham med til baronens slot og lader Jeppe vågne i troen på at han er baronen. Da morskaben ved denne spøg rinder ud drikkes Jeppe fuld igen og efterlades hvor de fandt ham. Efterfølgende sigtes Jeppe så for at have udgivet sig for baron, stilles for en dommer og dømmes til døden. Jeppe klynges op og her kunne Holberg have sluttet dramaet men Jeppe vågner igen og Jeppe benådes.
En undertrykt bonde - det er samfundets orden
I dag kan Jeppe læses som en bonde der undertrykkes på det groveste af samfundet magtinstanser. Men Holberg er ikke revolutionær i sin tilgang. Jeppe befinder sig på møddingen, manipuleres, hånes og udnyttes gennem fem akter for derefter at returnere til udgangspunktet. Det er bondens lod og samfundets orden skal ikke forstyrres og derfor kan Holberg også afslutte med moralen:
Af dette eventyr vi, kære børn, må lære
at ringe folk i hast at sætte i stor ære
ej mindre farligt er end som at trykke ned
den der er blevet stor ved dyd og tapperhed.
Så Holberg vil ikke overlade magten til de uansvarlige fattige. Jeg synes, det er svært ikke at have sympati for Jeppe. Han ydmyges, er offer for ægteskabelig vold, udstødes af samfundet og bliver til grin, men i virkeligheden er han den mest sympatiske af stykkets figurer.
Men læs stykket og døm selv.