Anbefaling: Soldat af Bjarti G. Olsen

- dansker i krig i Ukraine

Af Jarl

Tags

Ukraine

Frontlinjen i Øst-Ukraine er en placering på et kort for de fleste af os. På trods af daglig nyhedsdækning fra Ukraine så kan det være svært at forestille sig og forholde sig til. Derfor har beretninger som Bjarti G. Olsens også en berettigelse. Bjarti er færing, har været i Livgarden og da Rusland invaderer Ukraine i 2022, tager han en beslutning om at hjælpe. Udgangspunktet er, at han vil yde en humanitær indsats men ved en simpel fejltagelse indrulleres han i en kampstyrke bestående af udenlandske frivillige. Bogen følger Bjarti Olsens indsats og oplevelser ved fronten. 

Bjarti beskriver sine oplevelser som meget kontrastfyldte. Et god kammeratskab, lange ventetider i baglandet og dramatiske men også meget voldsomme, blodige oplevelser ved kamphandlinger. Her er detaljere beskrivelser af resultaterne af krig - og det er bestemt ikke for sarte maver. Det er krigens resultater udfoldet i al sin detaljerede gru. Vi taler blod, bensplinter og kroppe der sønderrives af artilleri og anden beskydning. 

Bjarti reflekterer over risikoen kontra betydningen af sin egen indsats og holder fast i at Ukraines frihedskamp er værd at risikere liv og lemmer for. 

Udgivelse med risiko for hele familien
Rusland er selvsagt ikke begejstret for at udlændinge bidrager til krigen i Ukraine og derfor er en udgivelse som denne også forbundet med fare for soldaternes pårørende. Rusland fører propagandakrig og deler på internettet al den information, de kan få fat i om frivilliges familie og børn. Det gør det risikofyldt - især naturligvis for de frivillige, som kommer fra lande med aktive prorussiske kræfter. Og det er formålet. At gøre det usikkert og uudholdeligt at hjælpe ukrainerne på slagmarken.

Krigslitteratur
Krigslitteratur rummer traditionelt to poler. Den glorificerende heltebeskrivelse, hvor krig gør drenge til mænd og så den realistiske krigskritiske, som udstiller krigens gru og stiller spørgsmålstegn ved krigens væsen. Bjarti G. Olsens reportageagtige beretning rummer aspekter af begge. 

Beretningen virker ærlig og ligefrem i sin stil, og som læser bliver man klogere på krigen i Ukraine, som den tager sig ud fra en menig soldats synsvinkel. At denne læser så ikke kan forstå hverken fascinationen af krig eller modet til frivilligt at kaste sig ind i en livsfarlig kamp, gør jo ikke Bjarti G. Olsens oplevelser mindre eller beskrivelsen ringere.