Anbefaling: Aktion Möwe - Det tyske angreb på dansk politi under besættelsen
Besættelsestiden rummer stadige dramatiske fortællinger som historikere graver frem og giver nye interessante perspektiver. En sådan historie er den aktuelle udgivelse "Aktion Möwe - det tyske angreb på dansk politi under besættelsen"
Af Jarl
"Aktion Möwe" var en koordineret aktion mod det danske politikorps og grænsegendarmeri, iværksat af den tyske besættelsesmagt værk den 19. september 1944. Målet var at arrestere, afvæbne og reorganiseres danske politi fordi man anså det bevæbnede korps som en trussel mod besættelsesmagten.
Det er denne voldsomme historie, som der nu er kommet en grundig - man fristes til at skrive ultimativ - faghistorisk udgivelse om.
For voldsomt var det - besættelsesmagten udførte deciderede angreb - med maskingeværild og håndgranater imod de danske politistationer i et planlagt og samtidigt angreb på politistationer i samtlige større byer.
Resultatet blev arrestationen af 2000 politifolk og 40 grænsegendarmer. Samme aften blev 1700 af de arresterede stuvet sammen i lastrummet på transportskibet Cometa ved Langelinje og sejlet til kz-lejren Neuengamme og ugen efter videre til kz-lejren Buchenwald.
Opløsning og Lovløshed
Hensigten var at indsætte et politikorps som var loyalt imod besættelsesmagten. Pancke forsøgte efter aktionen at reorganisere en politistyrke ved hjælp af danske SS-folk, men det faldt helt til jorden.
Resultatet blev en opløsning af det danske politi og aktionen indvarslede det periode som betegnes som den politiløse tid. Danmark var herefter uden ordensmagt og resultatet blev derefter. Især de store byer var præget af en eksplosion i kriminalitet og selvtægt. Der blev plyndret, røvet og dræbt i et hidtil uset voldsomt omfang, og navnlig var hovedstaden hårdt ramt.
En aktion med stor betydning
Aktionen fik vidtrækkende konsekvenser for både befolkningen, besættelsesmagten, og naturligvis de internerede betjente.
"Aktion Möwe" er baseret på kildestudier, men beretter i et lettilgængeligt sprog og opbygning om en spændende og hidtil ufortalt del af besættelsestiden.
Forfatterne Frederik Strand og Anders Brandt Lundager har skrevet et imponerende værk, som varmt kan anbefales alle med interesse i besættelsestidens historie og politiets historie.