Foto af Louvre
Foto af Louvre

Rejsebeskrivelser - klassiske og nye

28.09.20
Når nu Corona betyder, at mulighederne for rejseoplevelser er begrænsede, så tag i stedet på litterær rejse med gode rejsebeskrivelser. På eReolen finder du et omfattende udvalg om mange spændende destinationer. Herunder er et par anbefalede skildringer men du kan naturligvis finde mange flere - både på eReolen og på biblioteket. God fornøjelse - rejsen starter på biblioteket.

Tom Kristensen - Hvad var mit ærinde?
Bogen er fra 1968 og således skrevet sidst i Tom Kristensens karriere. Det er Tom Kristensens reflektioner over rejser han har gjort, og hvorfor man i det hele taget rejser.

Frederik Dessau - Livet på Rejse.
En rejsedagbog fra en af de store danske forfattere som også mestrede denne genre. Geografisk er vi i Toscana, men tematisk når vi vidt omkring, når Dessau reflekterer over nogle af tilværelsens større temaer, fx angsten, alderen, teateret og barndommen.

Jørgen-Frantz Jakobsen - Færøerne: natur og folk: rejsebeskrivelse.
Jørgen-Frantz Jacobsen (1900-1938) var en færøsk forfatter og journalist. Han var ud over romanen "Barbara" også kendt for sit store engagement i færøsk kultur og selvstændighedsbevægelsen. Bogen her er hans hyldest til Færøerne. 

Kristian Ditlev Jensen - Ord i Orientekspressen
Kristan Ditlev Jensen elsker at rejse med tog og her tager han læseren med på 12 spektakulære togture over hele verden. Vi får hans førstehåndsindtryk, når han kører i bjerge, tunneler og broer i Kina, Indien, Sydamerika, Sydafrika, USA, Europa, Norden og Japan. Det er  fine iagttagelser og refleksioner og en rejseskildring med høj underholdningsværd

H.C. Andersen - I Spanien
"At rejse er at leve"  er et berømt citat af H.C.Andersen (Mit livs eventyr)og dette tema udfoldes også i denne bog, som skildrer hans Spaniensrejsen i 1862/63. Det går rask afsted med damplokomotiv (som han godt kan lide) og med diverse diligencer, som ikke er nær så komfortable. Der er masser af humor og et skarpt øje for lokale skikke.

Hjalte Tin - Held og lykke : på motorcykel med Emil og Ida gennem Sydamerika
Hjalte Tin og Nina Rasmussen er erfarne rejsende og de tog i 1980 deres to små børn med på motorcyklen fra Los Angeles gennem Central- og Sydamerika til Rio de Janeiro. Den yngste datter kun et år og hendes storebror på 5 fik en uforglemmelig rejse, som strakte sig over et år. 

Troels Kløvedal - Kærligheden, kildevandet - og det blå ocean
Nogenlunde samtidig med at Hjalte Tin startede motorcyklen lagde en anden berømt dansker fra kaj for første gang. Det blev starten til nogle rejser, som skulle blive hans vartegn og livsvej. Troels Kløvedal har om nogen begået sig i genren rejseessays og debutterede med "Kærligheden, kildevandet..." i 1978. Det er Kløvedal, som man siden kom til at kende ham - en god fortæller med flow, en personlig og til tider småfilosofisk tone og med udpræget sans for detaljen. 

Carsten Jensen - Jeg har set verden begynde
En af de rejsebeskrivelser jeg kan huske udgivelsen af. Det er en observant, velskrivende men også kritisk Carsten Jensen som fortæller om begyndelsen på sin dannelsesrejse fra Rusland, Kina, Cambodia og Vietnam. Den blev  - meget fortjent - tildelt "De gyldne Laurbær". Forfatteren er velskrivende, belæst og sætter sine observationer ind i en relevant kontekst. Jensen rejser ud i begyndlesen af 1990erne og viser i denne bog en helt anden side af sig selv end den skarpe kritiker fra dagspressen. 

Thor Heyerdahl - Fatuhiva - tilbage til naturen
Thor Heyerdahl er mest berømt for den enestående Kontiki Ekspedition men nogle år forinden var Heyerdahl rejst til en lille polynesisk tropeø ved navn Fatuhiva. Det blev kimen til den senere så berømte ekspedition. Det er en ung - 22 årig Heyerdahl som i 1937 tager af sted fra Europa til Tahiti. Her venter de på transport til Fatuhiva - en stort set øde vulkanø på størrelse med Amager. Efter 3 ugers sejlads sættes de af på øen som mest er befolket med dyr. Kun få af de oprindelige indbyggere har overlevet de sygdomme som de første opdagelsesrejsende bragte med. 

Johannes Jørgensen - Rejsebogen
Johannes Jørgensen levede det meste af sit liv som rejsende journalist og boede i en længere årrække i Asisi i Italien. Jørgensen læses ikke meget i dag. Han var overbevist katolik og meget religiøs hvad der præger det øvrige forfatterskab. Men rejseskildringerne er meget læsværdige.  

Martin A. Hansen - Kringen : billeder fra øvre Gudbrandsdal
Martin A. Hansen læses heller ikke meget i dag. Det er en skam. Disse rejseskildringer fra Norge er en hyldest til fjeldlandet som forfatteren besøgte flere gange med kone og børn. Kringen er en slugt i Gullbrandsdalen med en dramatisk historie.  Bogen udkom i 1953

Simone Jespersen - Kvartlivskrise på Caminoen
Ikke alle rejsebeskrivelser er skrevet af modne mænd. Simone Jespersen er 23 år da hun beslutter sig for at en vandring på Caminoen skal hjælpe hende med at klarlægge de vigtige livsvalg. Den er både relfekterende og nyttig som rejsevejledning på Caminoen

Henrik Cavling - Østen
Henrik Cavlings omfattende rejser i Fjernøsten ligger til grund for denne rejse- og menneskebeskrivelse af det tyvende århundredes Thailand, Myanmar, Singapore, Bangkok, Kina og Japan. Det er på én gang en vestlig mands møde med kulturer, der ligger fjernt fra hans egne hjemlige horisonter, og en indgående fortælling om Europas orientalisering af Østen.