Camus - Pesten
Camus - Pesten

Anbefaling: Pesten af Albert Camus

15.03.20
Corona virussen hærger, situationen er alvorlig og det danske samfund herunder bibliotekerne er lukket ned. Med al respekt for den verserende krise, kommer her en søndagsanbefaling. Det er en aktuel klassiker nemlig Camus "Pesten"

Romanen er inspireret af den koleraepidemi, som dræbte en stor del af Orans befolkning i 1849 efter den franske kolonimagts erobring af Algier.

Den algierske havneby Oran rammes pludselig af en mystisk sygdom. Først myldrer det med rotter der siden dør og derpå rammes byens indbyggerne i tusindvis. Byen isoleres, byportene stænges og bevogtes, trafikken stoppes og skolerne og og andre offentlige bygninger inddrages til hospitaler og karantænestationer. Snart står det klart at der er tale om byldepest og byen isoleres.

I “Pesten” følger vi den lokale læge Rieux’s kamp mod pesten. Han forsøger både at finde en kur og lindre pestens effekter for sine medmennesker. Romanens øvrige personer repræsenterer forskellige menneskesyn og holdninger fra præsten Paneloux, der ser pesten som Guds straf over menneskene, til den gådefulde Tarrou, der mener, at pesten findes overalt. Bogens fortæller, der indimellem bryder ind i beretningen med forklaringer, bringer os ind under huden på lægen, og dem der står ham nærmest.

Romanen er berømt for Camus fornemme skildring af denne isolerede by og stemningen her. Byens indbyggere tvinges til at forholde sig til døden og det isolerede samfund begynder langsomt at bryde sammen. Men selv da det ser værst ud er der en lille flok mennesker, som bevarer håbet og opretholder civilisationens strukturer.  Mange vælger at gå op imod den dødsdom, der hænger over byen ved at forsøge at skabe livskvalitet under de værste betingelser eller give de syge en værdig død. Romanen demonstrerer således, at der findes en human eksistentialisme.

Bogen udkom i 1947 og blev i sin tid læst som en allegori mod nazismen, en refelktion over krigens  indespærring, ødelæggelse og død men er lige så meget et alment forsvar for medmenneskelighed og humanisme. Bogen fik stor succes i eftertiden, den er ikke en page turner, sproget kræver fordybelse og ind imellem er der også lange monologer, som i dag virker outdatede. Men jeg synes man skal give romanen en chance. Der er ikke ét ord for meget og romanen hænger sammen på fornem vis. 

Romanen kan lånes  på eReolen

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Pesten : roman (Ved Hans Peter Lund)

Af Albert Camus (2012)
En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940'erne i en algerisk by, hvor panikken efterhånden afl...
Læs mere
Albert Camus: Pesten : roman (Ved Hans Peter Lund) GennemseGennemse
  • Ebog

Pesten : roman (Ved Hans Peter Lund)

Af Albert Camus (2018)
En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940'erne i en algerisk by, hvor panikken efterhånden afl...
Læs mere