Jakob Holdt - Om at sige ja
Jakob Holdt - Om at sige ja

Anbefaling: Om at sige ja: Erindringsglimt 1947-77 Jakob Holdt

03.03.20
Den berømte fotograf og historiefortæller har skrevet første bind af sine erindringer

Jakob Holdt giver i biografien "Om at sige ja - erindringsglimt 1947-1977" et underholdende indblik i de første 30 år af hans liv. Holdt er først og sidst berømt for det interessante og skelsættende arbejde med "Amerikanske Billeder". En fotodokumentarisk rejse i USA og Canada fra 1970 og ca. 10 år frem. Her opsøger og dokumenterer Holdt bagsiden af det amerikanske samfund og skaber derved et markant vidnesbyrd. Et vidnesbyrd han bearbejder til et foredrag som han så siden har besøgt utallige universiteter, skoler og biblioteker med. Biografien fortæller om hvordan de mange fotos blev til og hvordan Holdt siden fik styr på foto og sit eget liv. Men først og fremmest fortæller biografien om de mange mennesker Holdt møder på sin vej. Fra opvæksten som præstesøn over skolegang til afrejsen til USA. Det er en munter historie med en eventyrlig og meget fri barndom, som dog var præget af en fraværende præstefar og en mor som beskrives som psykisk ustabil. 

Biografien er ikke specielt kritisk ifht. Holdts liv og valg og der er heller ikke megen refleksion over hans udvikling som fotograf. Men der er til gengæld et væld af underholdende episoder fra han bliver smidt ud af gymnasiet i Esbjerg, tager på druk på Krogerup Højskole for siden at blive kollektivejer og aktivist i indsatsen mod USA engagement i Vietnam. 

Fortællingen krydres med hyppige kvindebekendtskaber som tilsyneladende nemt falder for Holdt. Det er underholdende læsning og et interessant indblik i en meget speciel personlighed. Jeg kunne f.eks. nok savne nogle reflektioner over, hvordan Holdt har brugt sit livs oplevelser i en skabende sammenhæng. Men der er annonceret et bind 2 så måske heri?

Jeg var godt underholdt og biografien giver også et vist indblik i nyere amerikansk og dansk historie. Holdt underkender ikke sin egen betydning og han siger ja til det hele. 

Materialer
Jacob Holdt: Om at sige ja : erindringsglimt 1947-1977 GennemseGennemse
  • Bog

Om at sige ja : erindringsglimt 1947-1977

Af Jacob Holdt (2019)
Fotograf Jakob Holdt (f. 1947), der i 1977 udgav bogen "Amerikanske billeder", fortæller her bl.a. om sin o...
Læs mere