Kaj Munk - et portræt

Anbefaling: Kaj Munk - et portræt af Brian Dan Christensen

17.02.20
Min farfar blev konfirmeret i Vedersø af Kaj Munk, jeg kender den "Blå Anemone" og naturligvis også det faktum, at Kaj Munk endte sine dage i en plantage ved Silkeborg.

Det er min personlige og noget begrænsede indgang til Kaj Munks liv og forfatterskab. Det har bogen "Kaj Munk - et portræt" af Brian Dan Christensen forandret. Det er en kortfattet og lettilgængelig indføring i Munks liv og karrierren som præst i Vedersø. Chistensen er god til kortfattet at beskrive Munks fascination af stærke mænd, kritiske tilgang til demokratiet men også en god skildring af Munks store samtidige litterære succes. Munks dramaer - "Ordet", "Fugl Fønix" og "Cant" var store successer og blev opført utallige gange. Flere fandt endda vej til Det Kongelie Teater. 

Det er ikke nogen let opgave Christensen har stillet sig. Både er Munk en kontroversiel skikkelse i dansk (litteratur)historie men han er også blevet grundigt beskrevet i et par omfangsrige biografier i de seneste år. Per Stig Møller og Bjarne Nielsen Brovst står bag meget solide og velanmeldte biografier. Christensen gør og lykkes med noget andet. Med denne korte indføring og et godt velfortalt overblik får han givet en levende beskrivelse af Munks betydning. En fortælling aom  også bliver vedkommende for læseren i dag. Forfatteren er tydeligvis fascineret af Kaj Munk og det er en fascination han formår at overføre til i hvert fald denne læser. 
Historien om Munk er også historien om et komplekst menneske, om at vælge, indrømme at man har taget fejl og leve eller dø med det. Tematikken er helt oppe på den høje eksistentielle klinge men sproget og formidlingen er letflydende og god. Kan varmt anbefales

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Kaj Munk : et portræt

Af Brian Dan Christensen (f. 1970) (2018)
Om præst og forfatter Kaj Munks (1898-1944) dramatiske og alt for korte liv
Læs mere