Frode Jakobsen på talerstolen, 1945
Frode Jakobsen på talerstolen, 1945
Vi anbefaler: Mød Frode Jacobsen – en mindeværdig helt
Vi anbefaler: Mød Frode Jacobsen – en mindeværdig helt

Vi anbefaler: Mød Frode Jakobsen – en mindeværdig helt

Mit navn er Ann Kirstin, jeg arbejder på Ry Bibliotek og vil gerne anbefale dig at læse eller genlæse Frode Jakobsens erindringsbøger.

For netop i dag fejrer vi 75 års dagen for Danmarks befrielse og mindes de danskere, der aktivt tog del i modstandskampen under krigen.

Frode Jakobsen (1906-1997) var netop en af de modstandsmænd, jeg som barn og ung har hørt meget om. Han stammede nemlig fra Øster Jølby på Mors, hvor min egen slægt på min fars side også stammer fra. 

I 1976 udgav han første del af fire erindringsbøger ”Da leret tog form”, hvor han fortæller om sin barndom i Øster Jølby. Det miljø, han voksede op i, var stærkt præget af den grundtvigske bevægelse, frimenigheden i Øster Jølby samt friskolen, hvor hans far var eneste lærer.

I anden del ”Alt hvad der jager min sjæl” beretter han om sin ungdomstid i Viborg, hvor han tog studentereksamen og om studieårene på Københavns Universitet.

Disse to første erindringsbøger har jeg lige genlæst med stor fornøjelse. Man får et spændende billede af tidsånden i begyndelsen af 1900 tallet samt indblik i den opvækst, der i udpræget grad prægede Frode Jakobsen, og fik stor indflydelse på ham som menneske og på hans mange år som politiker.  Allerede som barn fik han øgenavnet ”Professoren”, da han altid med megen stædighed satte sig ind i mangfoldige områder og altid havde sine meningers mod. Han var aldrig i tvivl om, at ”man skal kæmpe” – hvilken man kan roligt sige, netop blev den røde tråd i hans liv.

Frode Jakobsen voksede op i en familie, hvor de mange søskende, kom i hastig rækkefølge. Som barn oplevede Frode Jakobsen på nært hold, hvordan tuberkulosen hærgede i nogle hjem i Øster Jølby og her var årsag til mange dødsfald blandt både børn og voksne. Hans mor var altid bange for at få smitten ind i huset, og i disse corona tider kan man levende forestille sig hendes angst, når børnene kom hjem fra et besøg hos en af de familier, hvor sygdommen huserede.

Faderens stilling som friskolelærer kunne knap brødføde familien og prægede børnenes muligheder for videreuddannelse. Som 12 årig blev han første gang sendt ud at tjene hos en af de lokale bønder. Hans talent i den retning var dog ikke stort, og nogle af bønderne overtalte hans far til at tage mod et lån, så Frode i en alder af 18 år kunne starte sin videreuddannelse i Viborg.

Efterfølgende studerede han i mange år på Københavns universitet, og blev her formet både menneskeligt og politisk. En meget stor påvirkning fik han dog også fra sine sommerferier på cykel gennem Europa. Uden ret mange penge drog han på sin cykel ned gennem Tyskland og Italien helt til Rom. Her fulgte han, hvordan nazismen og fascismen voksede frem i årene inden udbruddet af 2. Verdenskrig.

Hvis du har lyst til at høre ”Da leret tog form” findes denne på e-reolen som net-lydbog oplæst af Frode Jakobsen:

 

Alle fire bind findes som e-bog på e-reolen:

Når det igen bliver muligt kan det bestemt også anbefales at læse de fysiske bøger, der har en del illustrationer i form af fine gamle billeder.

Udover disse erindringsbøger har Frode Jakobsen skrevet en række andre bøger, og der er også skrevet flere gode og spændende biografier om ham. 

Bøger af og om Frode Jakobsen