Vi anbefaler: Gift
Vi anbefaler: Gift

Vi anbefaler: Gift

Hej! Mit navn er Pia, og jeg arbejder til dagligt på Galten Bibliotek.

Når jeg læser bøger, foretrækker jeg især udenlandske klassikere og krimier, men nu har jeg givet mig selv en udfordring: At læse danske kvindelige forfattere. 

I dag vil jeg gerne anbefale en erindringsroman af Tove Ditlevsen ved navn ”Gift” – en noget dobbelttydig titel, som tilsyneladende både henviser til Ditlevsens mange ægteskaber og til hendes fatale afhængighed af medicin. 

I bogen møder vi den søgende 20- årig digter Tove Ditlevsen, der af en slags magelighed har giftet sig med den meget ældre redaktør Viggo F. Hun begynder at mødes med jævnaldrende kunstnervenner bl.a. den ludfattige Halfdan Rasmussen, den usikre Sonja Hauberg, og Piet Hein. Sidstnævnte er åbenbart er en stor charlatan og ender med at blive Tove Ditlevsens elsker.

Skrivestilen er nutidig, frisk og ligefrem. Her er ingen fine fornemmelser, hverken overfor andre (især de næste ægtemænd) eller forfatteren selv. Abort, ægteskabskonflikter, depression, misbrug, børn kontra karriere, utroskab – ja, alt kommer frem i lyset og ofte på en forunderlig livsbekræftende måde.

Tove Ditlevsen er en mester i at benytte en rå humor, som både viser sårbarhed og styrke. Læs bogen eller læs den igen. 

Hvis du vil dykke endnu mere ned i Tove Ditlevsen spændende liv, vil jeg anbefale at streame fra DRTV:

”Øgendahl og de store forfattere” - https://www.dr.dk/drtv/episode/oegendahl-og-de-store-forfattere_-tove-ditlevsen_110324

For den endnu mere nørdede: ”Tove i stykker” - https://www.dr.dk/drtv/program/tove-i-stykker_172970

Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse.

De bedste hilsner fra Pia